19238000

ID-märkning

Alla hundar måste enligt lag ID-märkas med ett unikt id-nummer (ett mikrochip), som är kopplat till Jordbruksverkets centrala hundregister. Detta mikrochip sitter sedan kvar där under resten av hundens liv. Valpen skall märkas och registreras innan den är fyra månader. ID-märkningen ordnar nästan alltid av uppfödaren innan försäljning av valp. Köper Du en hund som är äldre än tre månader ska Du märka och registrera den inom 4 veckor.

Katter måste i nuläget inte ID-märkas, men det är starkt rekommenderat då katter ibland går vilse och det annars blir mycket svårt att hitta ägaren. På katter är chip-märkning och örontatuering ungefär lika vanliga metoder. Fördelen med tatuering är att man direkt kan se att katten är ID-märkt och alltså har en ägare, nackdelen är att tatueringen med åren ofta blir oläslig, medan chipet alltid kommer stanna kvar.

Bro Mobil Veterinär erbjuder endast chip-märkning. Chip-märkningen går till ungefär som en vaccination, det vill säga att man sticker in en nål i nackskinnet och injicerar chipet. Vi använder bara en ny variant av chip (mini chip) som är mindre än den gamla sorten. Detta gör ett mindre hål i huden än de "vanliga" och därför borde göra mindre ont för djuret.

Det är viktigt att komma ihåg att skicka in registreringsblanketten, som Du får av veterinären vid ID-märkningen. Om Ditt djur kommer bort kan chipet läsas av med speciella chipavläsare som finns hos bland annat veterinärer och polisen, som sedan kan söka i djur-registret och kontakta Dig som djurägare.


Mer information hittar Du på Jordbruksverkets hemsida.  

www.bromobilveterinar.se